The Winds of Change

Regnbue Risvær - cropped

The wind carries them off in different directions. (Mark Strand )

Sitter på Risvær og lytter til vinden. Vanskelig å la være fordi vinden slik den er nå, lager ganske mye støy. Det uler, skramler og slår.

Det er ikke storm slik som i vinter, men likevel vind nok til ikke å dra ut på havet i småbåt. Og sterk nok til å sette det meste i bevegelse.

Det blåser nå på tredje dagen. De små tingene er enten blåst bort eller tatt inn i hus. De store tingene ligger tilsynelatende stille, men tiden viser at også små bevegelser kan gi store utslag.

Skruer, kroker og bolter løsner, materialer gir etter, gjenstander gnisser mot hverandre og gnager hull, tau slites. Noe kan jeg gjøre noe med. Andre ting må jeg bare stå inne og se at skjer. Vinden er for sterk.

Å være her ute alene med vinden minner meg om at også i livet mitt blåser det vinder som gradvis, nesten umerkelig fører til forandring. 

Relasjoner som er i endring. Der vi over tid har sklidd fra hverandre. Vinden som førte oss sammen har snudd og langsomt ført oss i ulik retning. Helt til vi står der og lurer på hva som har skjedd. Eller kanskje vi til og med merket forandringen underveis, men bare ventet, håpet eller nektet å gi opp.

Vinden på Risvær lærer meg noe om aksept. Den lærer meg at noen ganger er ikke det som holder oss sammen sterkt nok. Det løsner. Og vi sklir fra hverandre. Litt etter litt. 

Helt til vinden tvinger oss til å gi slipp og stiller oss på valg. Hva nå? Velger vi å gi opp og ramle ned i avgrunnen? Eller velger vi å seile med vinden inn i det ukjente og ta imot det nye?

De siste årene har jeg gitt slipp på mange relasjoner. Det er ikke alltid enkelt. 

Hva gjør vi når vi ikke lenger har noe å gi hverandre. Når vi ikke lenger tilfører hverandre noe godt. Når relasjonen ikke gir oss det vi trenger. Eller kanskje til og med skader oss. Ødelegger noe innerst i sjelen.

Når vi ikke lenger makter å se den andre med et godt blikk.

Jeg tror vi trenger relasjoner som hjelper oss i den retningen vi ønsker å gå. Ikke relasjoner holder oss fast i det som er, eller drar oss i en retning vi ikke vil.

 

Refleksjonsspørsmål:

* Hva er i forandring i ditt liv?

* Hva er det som gjør endringen vanskelig?

* Hva trenger du for å kunne gi slipp?


Litteratur

Strand, Mark (1963): Reasons for Moving