Lykkedagbok

Håkvikleira - cropped

Glede er ikke moro.  (Knut Hamsun)

Jeg begynte å skrive Lykkedagbok samme våren som jeg leste Markens Grøde for første gang. Møtet med Inger og hennes refleksjoner over livet satte i gang nye tanker hos meg. Og med det også en ny bevissthet.

– For hva er egentlig forskjellen på glede og moro? Har jeg noen gang tenkt over at det er en forskjell?

Og hva er egentlig glede? For meg.

I den kontemplative tradisjonen som jeg har fordypet meg i de siste 20 årene, finnes det en åndelig praksis som handler om å ta tilbakeblikk over dagen som har gått. Hver kveld avsluttes med å se tilbake på dagen og legge merke til følelsene. Vi oppfordres til å spørre oss selv; – når var jeg glad, full av energi og når kjente jeg meg sliten og tom. Kriteriet på hva som er sann glede er at det kjennes på ‘ettersmaken’. Dvs hvordan du har det etterpå. Dagen etter, uken etter. – Er ettersmaken god eller dårlig?

Inger i Markens Grøde inspirerte meg denne våren til å ta tak i mangelen på glede i mitt eget liv og begynne å undersøke dette med glede og moro. Jeg begynte å kjenne etter, føle på ettersmaken og vurdere dagene ut fra det.

I forbindelse med dette begynte jeg å skrive det jeg da (og siden) har kalt for ‘Lykkedagbok’. Lykkedagbok er kanskje en litt misvisende tittel, siden det ikke egentlig handler om lykke og heller ikke om en dagbok.

Jeg har tidligere skrevet dagbok og har også en almanakk der jeg noterer ned avtaler og gjøremål, men lykkedagboka er annerledes. For meg er Lykkedagboka heller ikke en takknemlighetsdagbok. Jeg så raskt at hvis jeg skal ha fokus på takknemlighet, kommer det snart tanker om alt jeg – burde – være takknemlig for. Og det er jo sant og godt at vi har mye å være takknemlige for, men det jeg var på leting etter var noe annet.

Jeg lette etter det som skapte en reel og opplevd følelse av glede.

Det var ikke så enkelt. Etter mange år med lite glede i livet, var dette blitt en fremmed følelse for meg. Jeg brukte lang tid på å få kontakt med den. Men lykkedagboka satte i gang prosessen og jeg var i gang med å øve meg.  

Jeg kjøpte meg en liten notisbok i lommeformat og jeg bruker samme type bok fortsatt. Den har så små sider at det bare er plass til å skrive noen få setninger på hver side. I denne notisboka begynte jeg hver dag å skrive ned hendelser, menneskemøter og aktiviteter som ga god ettersmak.

Til å begynne med brukte jeg kvelden til å skrive. Hvis jeg ikke greide å finne noe glede i løpet av dagen som hadde gått, bestemte jeg meg for å skape noen gode øyeblikk for meg selv om kvelden slik at jeg fikk noe å skrive i boka. Det kunne være så enkelt som å tenne lys, ligge i badekaret, lese en fin bok eller ringe en venninne.

Etter hvert gikk det lettere. Jeg begynte å lete etter de gode øyeblikkene i løpet av dagen slik at jeg fikk noe å skrive i boka, og oppdaget at jeg fant glede på stadig nye måter.

Lykkedagboka førte til at jeg oppdaget meg selv på nytt i en alder av 40 år. Jeg oppdaget på mange måter hvem jeg er. Det ble klarere hva jeg liker og ikke liker, hva jeg interesserer meg for, hva jeg vil og hva som skaper engasjement og ny energi i livet mitt.

Hvis noe ekstra vanskelig skjedde brukte jeg lykkedagboka aktivt. Når jeg hadde det tøft og ikke greide å se så mye godt i dagene, leste jeg det jeg hadde skrevet i lykkedagboka de siste månedene og på den måten minnet meg selv på om alt som er godt i livet mitt. Det fungerte veldig bra.

En annen læring jeg har tatt av lykkedagboka er at for de aller fleste er livet både–og. Gjennom å bevisst lete etter glede i livet mitt ble jeg oppmerksom på at det er mulig å kjenne på glede også de dagene da livet er vanskelig. Det er mulig å oppleve gode øyeblikk midt i kriser, konflikter og alvorlig sykdom.

En dame jeg møtte som hadde kreft på denne tiden, fortalte om en visualiseringsøvelse som hun gjorde for at ikke kreften og frykten som fulgte med skulle ta over hele livet hennes. Hun fortalte at hun så for seg kreften som en litt uformelig masse som spredte seg ut og fylte hele rommet. Med tanken samlet hun den sammen, komprimerte den ned til en liten blå ball og for sitt indre øye sendte den opp og festet den i et hjørne oppe under taket. På den måten holdt hun det vonde litt under kontroll og ga seg selv mulighet til å fylle resten av rommet med glede, godhet og fine opplevelser.

Å skrive lykkedagbok handler om å velge glede. Om å lete etter glede. Kjenne etter og bevisst legge til rette for mer glede i hverdagen.

Lykkedagboka ble en viktig del av begynnelsen på et nytt liv for meg. Nytt liv med nytt fokus.

Det var en bestemmelse. En bevisst avgjørelse om å begynne å fylle livet mitt med glede.

Refleksjonsspørsmål:

* Hva tenker du er forskjellen på glede og moro?

* Hva gir deg glede?

* Hvordan kan du legge til rette for glede i din hverdag?

 

Litteratur

Hamsun, Knut (1917): Markens Grøde